Meddőség

„MEDDŐSÉG”

Általános tudnivalók

Meddőség a hivatalos neve annak az állapotnak, amikor a rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nincs jele a baba érkezésének. A meddőség előfordulásának gyakorisága egyre nő, a WHO becslése szerint világszerte minden 7. pár érintett. Ez hazánkban több, mint 100 000 házaspár életét árnyékolja be. A tapasztalatok szerint kisebb százalékban mindkét félnek vannak problémái, amelyek a termékenységet befolyásolják, de nagyobb százalékban van a háttérben csak az egyik fél érintettsége, ami viszont a nemek között egyenlően oszlik meg.

Okai, tünetei

Sokféle ok lehet a meddőség hátterében, ritkán előfordul, hogy anatómiai elváltozást talál a szakember, lehetséges, hogy hormonális diszfunkciók okozzák a megfoganás nehezítettségét, a nemi szerveket érintő betegségek is lehetnek a háttérben, de nagyon gyakran lelki okok vezethetnek ehhez az állapothoz. A meddőség okát szükséges a pár mindkét tagjánál kutatni. Ezen okok között vannak olyanok, amelyek férfinél/nőnél egyaránt előfordulhatnak, például genetikai eltérések, cukorbetegség, pajzsmirigy-, vagy mellékvese-elváltozások, kemikáliák, a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás. A kemoterápia, fizikai sérülések, mutációk is okozhatnak meddőséget. Megoldatlanság esetén lehet a következménye hosszú távon hangulatingadozás, depresszió.

NŐI MEDDŐSÉG

A nők meddőségéért a méh elváltozásai, a petevezeték átjárhatóságának átmeneti vagy tartós változása, a petefészek funkciózavarai, az endometriózis, az ovulációs problémák, stb., esetleg fertőzések lehetnek a felelősek. Az életkor mellett a túlsúly vagy a kóros soványság, a dohányzás is rontja a fogamzóképességet, főként azonban a stressz okozhat meddőséget, de ezek mindkét nemet érintik. Sokszor nem szervi okok, hanem funkcionális eltérések vannak a háttérben, melyek nem véglegesek, lehet számítani arra, hogyha megszűnik, ami kiváltotta őket, a következmény is másként alakul majd. Például, ha egyszer vagy többször előfordult a peteérés kimaradása, a petevezeték átjárhatatlansága, a megtapadás hiánya, a vetélés, az nem jelentik azt, hogy akkor soha nem lehet már másként.

FÉRFI MEDDŐSÉG

Hátterében olykor hormonhiányt, herevisszértágulatot feltételez a szakember. Van, hogy nem termelődik elegendő hímivarsejt vagy teljes egészében blokkolt a termelésük. Előfordul, hogy nagyon lassúak a hímivarsejtek vagy az alakjuk miatt nem ideálisak a megtermékenyítésre, nem fejlődnek egészséges, funkcióra alkalmas fizikummal. Néha a magömlés nem jön létre vagy retrográd az ejakukáció, azaz ellentétes irányba halad, a húgyhólyag felé. Gyakran előfordul, hogy nem lehet kimutatni a meddőség okát: úgy tűnik, hogy a pár mindkét tagja makkegészséges, mégsem jön a baba. Szervi elváltozás híján nagyon fontos felderíteni, hogy mi/mik okozhatnak a nőnek/férfinak kihívást, stresszt a gyermekvállalás kapcsán. Lehetnek olyan félelmek, kimondatlan aggodalmak, kérdések, amelyeket felszínre hozva, átbeszélve már okafogyottá válhat a szorongás ezeken. Amikor harmonikus állapotban vagyunk, annak meggyőző jele, hogy a termékenység is rendben van. A zavart keltő ok számunkra megnyugtató rendeződésével elhárul az akadály a megfoganás elől.

Kezelése
„Vészhelyzetben” menekülő/támadó vagy tetszhalott üzemmódba kerül a testünk. Minden működésünk idegrendszeri irányítás alatt áll. Tünetek csak okkal alakulnak ki. Fontos addig keresni az ok-okozati összefüggéseket, amíg meg nem találjuk őket. Az érintettek hormonális és idegrendszeri tünetei egyértelműen a krónikus stresszállapotot támasztják alá. Amikor a stresszhormonok szintje megnő, az a vegetatív idegrendszert arra ösztönzi, hogy az egyén számára a legideálisabb feltételeket teremtse meg a „túléléshez”. Vannak olyan „életveszélyes” vagy az idegrendszer által annak minősített élethelyzetek (kritikus egzisztenciális kérdések, párkapcsolati nehezítettségek, szexualitást érintő aggodalmak, félelem, szorongás, stb.), amikor nem biztonságos a fajfenntartás, az ellazulás, a nyugalom, mert a szervezetnek a legmagasabb fokozatra kell kapcsolnia vagy épp teljesen leállnia, hogy a veszélyes helyzetet „élve megúszhassa”. Ezek az állapotok nem teszik lehetővé egy olyan energiaigényes folyamat elindulását, mint egy új élet kihordása, megfoganásának elősegítése.

Az okoknak, aktuális vagy krónikus stresszforrásoknak a felkutatásában segítséget nyújthat önismeret, pszichológus vagy olyan komplex testre-lélekre-gondolkodási stratégiánkra ható eszközök, mint a Kriston-módszer. A Kriston Intim Torna alaptréning lényeges eleme a mozgás, a rejtett izmok, a húgycső, hüvely/méh/prosztata/herék optimális működésének támogatására kifejlesztve, mert a jó vérkeringésű szövetek, szervek funkciója is ideális. Érdemes fontolóra venni, hogy ezekkel a befektetésekkel milyen eredményhez juthatunk, mielőtt bonyolult orvosi eljárásoknak vetjük alá magunkat. Életmódváltoztatás, alternatív terápiákkal együtt tovább növelhetik a siker esélyét.

 

Kriston-módszer hatása

A Kriston-módszer kapcsán ezekre a krónikus stressztünetekre úgy tekintünk, mint következményekre, amin változtatni tudunk. Ne csupán kívülről várd a megoldást! Légy aktív résztvevője a termékenységi egészségednek. A naponta végzendő rövid gyakorlatsor mindenki által megtanulható. Biztosítja a szövetek ideális hormonkeringését, legjobb tápanyag-, oxigénellátását, az intim szerveinkkel való kapcsolatunk javulását, a szexualitáshoz való viszonyulásunk változását. A tünet hátterében logika van. A tréningen ráláthatsz olyan lelki folyamataidra és forgatókönyveidre, amelyeknek számodra előnyös megváltoztatásával és a tornával együtt elérheted a célodat. Ha változást szeretnénk elérni, változtatnunk szükséges. Ne csak orvosodtól várd a megoldást. A megfelelő autóvezetésben sem tud segíteni a szerelő. Olyan változások várnak Rád, amikhez csak Te magad tudod megtenni a lépéseket, de a végén a siker is a tiéd lesz!

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?