Inkontinencia

INKONTINENCIA

 

Általános tudnivalók

Több fajtáját ismerjük, a leggyakoribb a stresszinkontinenciának nevezett akaratlan vizeletvesztéssel járó forma. Többnyire inger nélkül, hasi nyomásnövekedés hatására kontrollálatlanul távozik a vizelet. Mennyisége néhány csepptől egész hólyagtartalomig terjedhet. Sokkal ritkábban, de előfordulhat, hogy a szeleket, székletét nem tudja valaki tartani. Kezdetben csak enyhe a tünet, ritkán jelentkezik, majd egyre súlyosabbá, gyakoribbá válik. A visszatartás nehezítettsége esetén nem érdemes várni arra, hogy majd az idő megoldja. Ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, az izmot nem erősítjük, akkor a tünetek idővel még intenzívebbé válhatnak. A visszatartást és az irányított ürítést az ép idegrendszer és az erős izomzat biztosítja.

INKONTINENCIA

 

Általános tudnivalók

Több fajtáját ismerjük, a leggyakoribb a stresszinkontinenciának nevezett akaratlan vizeletvesztéssel járó forma. Többnyire inger nélkül, hasi nyomásnövekedés hatására kontrollálatlanul távozik a vizelet. Mennyisége néhány csepptől egész hólyagtartalomig terjedhet. Sokkal ritkábban, de előfordulhat, hogy a szeleket, székletét nem tudja valaki tartani. Kezdetben csak enyhe a tünet, ritkán jelentkezik, majd egyre súlyosabbá, gyakoribbá válik. A visszatartás nehezítettsége esetén nem érdemes várni arra, hogy majd az idő megoldja. Ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, az izmot nem erősítjük, akkor a tünetek idővel még intenzívebbé válhatnak. A visszatartást és az irányított ürítést az ép idegrendszer és az erős izomzat biztosítja.

Okai, tünetei

 

Vizelet inkontinencia nőknél

Stressz inkontinencia tünetre jellemző, hogy a vizelet elcseppenése, elfolyása köhögés, tüsszentés, rázkódás, ijedelem, hányás, ugrálás, szökdelés, futás, egyéb testhelyzetváltoztatás hatására jön létre, vizelési inger nélkül. Nőknél lényegesen gyakoribb, aminek oka az anatómiai felépítésünk. Minden második nő észleli a tünetet, ez az életkor előrehaladásával még több embert érint. Erős izom esetén azonban képes a vizelet megtartására a húgycső, még idős korban is. A Szent Rókus Kórházban végzett vizsgálatunk eredményeként megállapítható volt, hogy kivétel nélkül minden nőnek erősödött a záróizma a tréning hatására. Sajnos, van, akinek nem könnyű a majdnem mindennapos gyakorlás, így a teljes csoportok átlag javulása 92%-os volt. A „lustaságtól” csak gyengül az izomzat. A Kriston Intim Torna személyre szabott gyakorlatait végző nők 100%-a számolt be javulásról, vagy a tünet teljes mértékű megszűnéséről. Bármilyen műtétet végeznek a probléma felszámolása érdekében, izmot biztosan nem építenek ide, főleg olyat nem, ami magától erősödik, tehát a torna műtét után is végzendő.

 

Vizelet inkontinencia férfiaknál

A vizelet inkontinencia előfordul férfiaknál is, amikor csupán a pénisz izmainak a gyengesége van a háttérben és fizikai munka végzésekor vagy sportoknál, köhögésnél, tüsszentésnél nem tartható a vizelet egy része, ritkábban egésze. Férfiaknál jellemző a húgycső izomzat gyengeségére, hogy az utolsó cseppeket nehezen tudják kiüríteni, vagy az ondó gyengén-pulzálva ürül, esetleg a merevedési szög nagy lett a hasfalhoz képest. Mindez lehet teljesen független a merevedési képességtől.

Gyakori, hogy daganat miatti prosztata műtétet követően jelentkezik a vizeletinkontinencia, a vizeletvesztés. Ennek elkerülésére már a műtét előtt javasolt egy tanfolyamon részt venni, ahol a tornát és egyéb nagyon fontos ismereteket lehet elsajátítani a műtét utáni állapot segítésére. A műtét utáni izomfejlesztést nem tudja az orvos a beteg helyett elvégezni. Ez a feladat a kliensre vár. A Debreceni Urológiai Klinikával zajlott vizsgálatunkban kiderült, hogy a mágnesszékes kezelés és az elektrostimuláció nem volt hatással az izomgyengeségre, ellenben a Kriston-módszer alkalmazásával a radikális prosztataeltávolításon átesett férfiaknál, objektíven vizsgálva, 73%-ban pozitív változás következett be a vizeletvesztéses tünetekben (Dr. Benyó Mátyás, Debreceni Urológiai Klinika). Amennyiben izomgyengeség áll az inkontinencia hátterében, úgy pozitív változást a résztvevők 100%-a él meg.

Széklet-, szél inkontinencia

Ez a nagyon kellemetlen tünet fokozatosan alakul ki. Kezdetben többnyire „csak” széklettel kissé szennyeződik az alsónemű a nap folyamán helyes tisztálkodás esetén is. Beavatkozás, izomerősítés nélkül a záróizom tovább gyengül, a tünet súlyosbodhat, már a nagy nyomású szél visszatartása is nehézséget okozhat, majd komoly kihívást jelenthet hasmenéses helyzetben a záróizom nagyobb erejű összehúzása, a zárás fenntartása. Az izomgyengeség bizonyos fokán túl már nem csupán megtartási nehézségről, hanem megtartási képtelenségről beszélünk. Ezt azért fontos kiemelni, mert az érintettek fokozatos kialakulásról számolnak be és utólag bánják, hogy nem figyeltek korábban a figyelmeztető tünetekre. Vannak állapotok, amikor baleset, betegség következményeként alakul ki a probléma, amikor nem izomgyengeség áll a háttérben. Ezt orvosi vizsgálat egyértelműen el tudja dönteni (bénulás, ideget nyomó képletek...).

Az izomgyengeségből származó széklet inkontinencia még idős korban is gyorsan, hatékonyan kezelhető a beszámolók, megfigyeléseink alapján. Többnyire 2-3 hét alatt lényeges változást tapasztalnak a tornát gyakorlók és a tréninget átélők. Ez idő alatt teljesen képes megszűnni a tünet vagy olyan jelentős mértékben csökken, ami további gyakorlásra ösztönöz. A tréning hatására komoly pozitív érzelmi változás érhető el a hallgatóinknál, ami megnyilvánul az önértékelésükben is.

 

Kezelése

Hasznos átvizsgálni, mi az, amin változtatnunk érdemes az eredményesség érdekében: életmód, táplálkozás, testmozgás, ürítési szokások vonatkozásában, fontos az altesti szöveteket terhelő tevékenységek kiiktatása vagy csökkentése, a keringést támogató változtatások beépítése a napi rutin során, a gátizmok, végbélzáróizmok zárási képességének javítása, de előfordul, hogy az orvosi beavatkozások sem kerülhetők el. A szakemberek tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a Kriston Intim Torna komplex szemléletmódja tudja támogatni pácienseiket a fentiek alapos megismerésében, ezért javasolják az urológusok, nőgyógyászok, proktológusok, gasztroenterológusok a tanfolyam elvégzését.

A műtét soha nem tud olyan teljességet adni, mint amikor a jól funkcionáló izom teszi a dolgát, ezek sajnos, a „jobb híján megoldások”. Hiába pótolnak záróizmot combizomból vagy építenek be mű-zárószerkezetet, az soha nem lesz olyan hatásfokú, mint az eredeti. A legnagyszerűbb orvos legsikeresebb műtétje után is szükséges a kliens tudatos aktivitása a megtartó funkció javításában és megőrzésében. Az inkontinencia betétek természetüknél fogva nem biztosíthatják azt az életminőséget, elégedettség érzést, amire szükségünk lenne, ezért amíg irányítani tudjuk a záróizmainkat, érdemes a használatukat mellőzni. Amikor izomgyengeség áll a tünet hátterében, úgy azt nem lehet megoldani hüvelybe helyezett pesszáriummal, elektromos izomstimulációval, lézeres kezeléssel, hüvelyi „torlaszok” alkalmazásával, mert ezek idővel tovább rontanak a helyzeten, akadályozva a finom szövetekben a tápláló vérkeringést, tehát a sejtek folyamatosan „éheznek” a használatuk során, aminek várhatóan még komolyabb gyengülés, sorvadás lesz a következménye. Más beavatkozások pedig hegesedést eredményezhetnek, ami a hüvely területén a létfontosságú rugalmas alkalmazkodóképesség ellen dolgozik.

A megtartás képességének őrzése tudatos egészségvédelmet igényel, figyelmet, gondoskodást a problémás területtel kapcsolatban. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mivel ártunk és mivel használunk magunknak. A Kriston Intim Torna egyedülálló felépítése garantálja ezt minden résztvevő számára, a záróizmok erejét növelő gyakorlatokkal és az őket kímélő szokások megismertetésével.

 

Kriston-módszer hatása

Tanfolyamainkon megtanítunk mindarra, amit csak te tehetsz meg magadért, a megfelelő mértékű megtartási képességért. Amennyiben nem idegrendszeri sérülésről van szó, illetve ép az idegrendszer és az izom működtetésének az alapja, tehát bármilyen aprócskát is, de működtethető az izom, úgy garantált a fejlődés a Kriston Intim Tornával.

A megfelelő torna izomfejlesztő, izommegtartó hatása semmivel nem helyettesíthető. Ne várj csodát varázseszközöktől. A végén a tornán kötsz ki. Minél előbb, annál jobb Neked! A Debreceni Urológiai Klinikával végzett közös vizsgálatunk eredményeképpen 3 inkontinencia típusban mutatkozott a Kriston-módszer hatásosnak. Sokan fordulnak vizeletvesztés esetén urológushoz, szél-, székletvesztés esetén proktológushoz, javaslatukra is érkeznek tanfolyamaink résztvevői. A tréning minden inkontinencia típusban ajánlott. A Kriston Módszer segít a megtartási képesség őrzésében, annak visszaszerzésében minden életkorban. A foglalkozásokon a panaszok kialakulásának hátterében lévő, olykor szerteágazó okokat felderítjük, majd ezt követheti a felismerés, hogy min szükséges változtatni a sikeres önrehabilitáció érdekében.

 

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?