Hasmenés

HASMENÉS

 

Általános tudnivalók

Időtartamát tekintve heveny vagy idült formában fordul elő, a széklet minősége alapján eredhet a vékonybélből vagy a vastagbélből, így lehet vizes, nagy mennyiségű, esetleg emésztetlen ételmaradékot tartalmazó vagy kis mennyiségű, véres vagy nyákos jellegű. Ez nem ritkán alkalmatlan helyen, időben jelentkezik, tovább növelve a feszültséget, bizonytalanságot, tartósan fennálló probléma esetén a záróizmok funkcióját is gyengítheti, ami még inkább csökkenti a komfortérzetet, adott esetben elveszhet a kontroll a széklettartás felett. Ezesetben a napi rutint, munkaképességet, szociális életet, párkapcsolatot, önértékelést is komolyan befolyásolja.

Okai, tünetei

Átmeneti, hasonló szituációkban visszatérő hasmenés, lazább széklet, többszöri székletürítés nagyon gyakori teljesen egészséges emberek mindennapjaiban is, amikor valamilyen feszültség, izgalom, próbatétel, vizsga vagy olyan helyzet előtt állunk, aminek bizonytalan a kimenetele vagy már van korábbi rossz tapasztalatunk hasonló esetben, azaz nem érezzük magunkat biztonságban. A vegetatív idegrendszer az izgalom hatására kiadja az utasításokat, hogy a veszélyhelyzetben „könnyíthessen magán” az érintett, hogy könnyebben tudjon „elmenekülni”. De mi persze, ilyenkor sem elmenekülünk, hanem megyünk vizsgázni, állásinterjúra, orvosi vizsgálatra, nehéz helyzetbe a munkahelyünkön, családi és egyéb emberi kapcsolatainkban, stb., így a tünet újra meg újra bejelentkezik, hisz a kiváltó ok is ismétlődik.

Ismert a fertőzéses eredetű hasmenések kategóriája, amely a kórokozók felkutatása, kezelése után megoldódik. A krónikus hasmenéssel járó állapotok közül a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma (erről külön írtunk), valamint az emésztési zavarok okozta hasmenés, pl. ha a hasnyálmirigy nem termel elég emésztőenzimet, vagy gyomoreltávolítás történt, a laktózintolerancia is ezzel jár, idült gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, vastagbélpolipok, daganatok, hormonális okok, ételallergia, egyéb ritka okok.jdalmas székletürítés, olykor más bél/végbélbetegségek tünetei is megjelenhetnek, előfordulhat puffadás, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, végbélberepedés, vérzés.


Kezelése
Nagyon fontos holisztikusan megközelíteni a hasmenés hátterének felgöngyölítését, a napi rutint alaposan átnézni, életmód, táplálkozás, stressz vonatkozásában. Ha nincs életet veszélyeztető állapot, ami orvosi beavatkozást igényel, akkor a hasi szervek működését, vérkeringését, tápanyagellátását támogató változtatások beépítése a napi gyakorlatba, a gátizmok, végbélzáróizmok állapotának javítása rövid-és hosszútávon is megoldást jelenthet. A fokozott igénybevétel miatt elengedhetetlen a záróizmok rehabilitációja, ez nagy biztonságérzetet ad az érintettek számára. A szakemberek tapasztalatai szerint a Kriston intim torna komplex szemléletmódja és mozgásanyaga tudja támogatni pácienseiket abban, hogy mit tegyenek másképp. Javaslatokat nyújt, a tünetképződés forgatókönyvének felismerését adja, amit az orvos nem tud a beteg helyett elvégezni, megváltoztatni. A foglalkozásokon a panaszok kialakulásának hátterében lévő, olykor szerteágazó okokat összeszedve következhet a felismerés, hogy min szükséges változtatni az eredmények érdekében.

 

Kriston-módszer hatása

Amit csak Te tudsz magadért megtenni, az semmi mással nem pótolható. Ezeket a tennivalókat ismerheted meg a Kriston Intim Torna foglalkozásokon. Megtanulunk alhasvédő szokásokat, rálátunk azokra a „forgatókönyvekre”, amiknek a megváltoztatásától várhatod, hogy a következmény is változik. A biztonság hiánya-szorongás-izgalom-hasmenés („fosok” életérzés, „be vagyok gyulladva”, „hányingerem van, hányok” valamitől, stb.) gyakran jár kéz a kézben, erre is ránézünk, mi lehet a háttérben. Ok nélkül semmi nem történik, ez a tünet is orvosolható, ha leásunk a gyökerekhez. Amit elérhetsz többek között: saját testismeret/önismeret, erős záróizom, bélrendszer funkciójavítása, magabiztosság, tudatosság. Ebben tudunk Neked segíteni, szeretettel várunk tréningjeinken.

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?