Végbélsüllyedés kezelése természetesen

A kismedencei süllyedések, így a végbélsüllyedés is nagyon sok nőt érint, mégis kevés szó esik róluk. A középkorú nők kb. 50%-ánál valamilyen fokú kismedencei süllyedés figyelhető meg, melynek tünetei már 35 éves kor körül jelentkezhetnek. Gyakori kísérőjelenség kezdetben a vizeletinkontinencia és a székletürítés nehezítettsége.

A medencefenék egy olyan izmokból és kötőszövetekből álló lemez, ami a szeméremcsont és a farokcsont között feszül ki és kétoldalt a medencecsonton rögzül. Ez a szöveti háló alátámasztja a húgyhólyagot, a méhtestet és a végbelet, ellátja a záró-, nyitó funkciókat,  továbbá fontos szerepe van a szexualitásban is, mivel befogadó, érzékelő szervként segítséget jelent az orgazmus elérésében mindkét fél számára, illetve a szülőcsatorna kialakításában.

A medencefenéki izomzat gyengesége a szervek süllyedését okozhatja: mint a méhsüllyedés (kezdetben descensus uteri, később prolapsus uteri), hólyagsérv, hólyagsüllyedés (cystokele), húgycsősérv (uretrokele), végbélsérv (rectokele), hüvelyfal süllyedése méhsüllyedés nélkül, többnyire méheltávolítás után.  A rectokele (rectum=végbél) lassan kialakuló elváltozás, mely a gátizmok edzettségének megtartásával, helyes szokásokkal megelőzhető. Ha már kialakult a tünet, akkor a Kriston Intim Torna ismeretanyagának elsajátításával, személyre szóló gyakorlatokkal lényegesen visszafejleszthető, illetve megszüntethető. A rektokele előrehaladott állapotban műtéttel gyógyítható. A műtét után mihamarabb javasolt a Kriston Intim Torna kezdő tanfolyamának elsajátítása, majd a gyakorlatok végzése a kiújulás megelőzésére.

Végbélsérv, rectokele kialakulása:

A végbélsérv, végbélsüllyedés, rektokele akkor alakul ki, ha a végbelet és a hüvelyt elválasztó izom és kötőszövet fonadékból álló hátsó hüvelyfal meggyengül, így az képtelen ellátni tartó funkcióját. A végbél alsó szakasza mintegy „rádől” a hüvelyre, beleboltosul, abban akadályt képezve deformálja a hüvelyt, a végbelet és annak környékét.

Kialakulásában szerepet játszik minden olyan tényező, ami fokozza a kismedencére nehezedő nyomást. Ilyen a rendszeres, nagy megerőltetést igénylő fizikai munka vagy sport, a krónikus székrekedés, krónikus köhögés, túlsúly, elhúzódó szülés, egyéb egyéni szokások.

Végbélsérv, rectokele tünetei:

A kezdeti végbélsérv kezdetben tünetekkel nem jár, kezdetben orvos sem észleli vizsgálat során, mert hanyatt fekve a bél a hüvelyből hátrafelé terhelődik. Ezért az orvosnál többnyire akkor derül fény az elváltozásra, amikor már kissé súlyosabb mértékű a végbélsérv. A Kriston tréningen során elsajátított, otthon végezhető önteszttel korai stádiumban fény derül az elválváltozásra, amikor még könnyű szerrel visszaállítható az izmos tartófelület ereje. Tehát kezdetben is tapintható már a hüvelybe boltosulás bizonyos körülmények között, ami a hüvely hátsó falának puha, visszanyomható kis bedomborodása. Kezdetben semmilyen érzékelhető elváltozást ezen kívül nem jelent.

Végbélsérv, rectokele súlyosabb tünetei:

Később diszkomfortérzés jelentkezik a hüvelyben köhögéskor, tüsszentéskor, emelésnél, sportoknál, szexuális együttlétnél. Később mindezektől függetlenül növekedhet a húzóérzés az alhasban, nehezítetté válhat a székletürítés, szükséges lehet a betüremkedés visszanyomása a gáton át, vagy a hüvelyen keresztül (manuális rásegítés), ezzel segítve a kiürülést. Időnként megjelenhet, később állandósulhat a deréktáji húzó fájdalom, a fájdalmas szexuális együttlét. Előrehaladott esetben a szeméremrésben megjelenhet a szervi kiboltosulás, mely tapintásra puha tojásra emlékeztet. Később ez a tünet fokozódva, akár a hüvelybemenetet is kitöltheti, illetve elé is boltosulhat.

Végbélsérv kezelése: orvosi beavatkozást nem igénylő esetekben a Kriston Intim Torna medencefenék izmainak személyre szabott fejlesztő gyaorlatsorával nagyon jó eredmények érhetők el még előrehaladottabb állapotban és idős korban is.

Végbélsérv műtéti megoldása:

A végbélsérv diagnózisát nőgyógyász, vagy proktológus, végbélsebész állít föl. Amennyiben a véleményük szerint műtét javasolt, úgy mindenképpen érdemes a beavatkozás előtt 4 hónapig végezni a Kriston Intim Torna medencefenék izmait fejlesztő, személyre szabott gyakorlatsorát, és elsajátítani a végbél területét óvó szokásokat. Vannak orvosok, akik már a műtét előtt javasolják a tanfolyam elvégzését, mert a Kriston torna megerősíti az izmokat, így sikeresebb lesz a műtét (az orvosnak sem mindegy milyen tónusú izmokkal dolgozik), másrészt elképzelhető olyan arányú javulás, amivel elkerülhető a beavatkozás. Gyakori, hogy a sikeres műtét után a végbélsérv kiújul. Ennek az van a hátterében, hogy mindazt a kiváltó tényezőt nem szűntette meg az illető, amivel korábban terhelte a végbél és a hüvely környékét, így a terhelésből adódó tünetek ismét megjelenhetnek.

Műtétet igénylő elváltozásoknál hátsófali hüvelyplasztika történik, súlyosabb esetben hüvelyi háló vagy a medencefenék izmait rögzítő háló beültetésére kerül sor. Ezek a műtétek a legjobb eredményt kívánják elérni, de a legjobb orvosi ellátást sem helyettesítheti a kliens által létrehozott tudatos változtatást. Ezt tanulja meg a végbélsérvben érintett kliens a Kriston Intim Torna tanfolyamon. Izomfejlődést, izmot, egyetlen műtéttel sem lehet létrehozni. Előbb, utóbb nincs más megoldás, mint a gátizmok megfelelő fejlesztése. Magyarországon ebben a témában a legtöbb tapasztalatra épülő gátizomfejlesztő eljárás a Kriston Intim Torna. 

Kisebb végbélsérv esetén gyakori, hogy az orvos általában vett gátizom tornát javasol. Ekkor azonban annak nem mindegy a hatása. Érdemes elkerülni azon oktatókat, akik felkészületlenül, jó marketinggel kínálják a portékájukat. A Kriston Intim Torna gyakorlatokat csak Kriston Intim Torna trénerképzést végzett oktatók oktatják.

Gyakorta javasolnak helyi ösztrogén kezelést, ami javíthatja a hüvely nyálkahártya feszességét, de az izomra nem hat, aminek hiányos működése a kiváltó tényezőja a végbélsérvnek. A hüvelyi kocka, hüvelyi pesszárium és a hüvelygyűrű tapasztalatunk szerint csak tovább ront a helyzeten, hiszen nyomást gyakorolnak ezen eszközök a hüvely falára, így annak korlátozzák a vérkeringését, és a tápanyaghiányos szövet kevésbé látja el a későbbiekben a feladatát. A hüvely izomzata, aminek támasztania kellene, így kevésbé képes feladatát ellátni. hiányos.

Gyakorta javasolt eljárás még az elektrostimulációt vagy lézeres kezelés is. Egyik beavatkozás sem tudja az izmot úgy fejleszteni, hogy az felvegye a versenyt az aktív, célzott mozgással.

A végbélsérv megelőzése:

A végbélsérv nagyon kellemetlen és fájdalmas betegség lehet, ami testi és pszichés állapotromlást eredményezhet, így mindenképp cél a prevenció, a megelőzés. Mind a pervencióban, mind az elváltozás megszüntetésében bizonyított a gátizomtorna hatékonysága, ma már nagyon sok orvos küldi a betegét Kriston Intim Tornára a medencefenék süllyedéses állapotaiban.

A Kriston Intim Torna előnye:

A végbélsérv torna, gátizomfejlesztés előnye más módszerekkel szemben, hogy a szervezet saját öngyógyító-regeneráló képességét hasznosítva ér el jelentős állapotjavulást, mellékhatások nélkül. Alternatív megoldást kínál akár önálló gyógymódként, akár mint komplementer medicina más módszerekkel ötvözve, azok hatásait kiegészítve.

A Kriston Intim Torna névoltalommal ellátott, orvosi és természetgyógyászati körökben elismert, bizonyítottan hatékony természetes egészségnevelési módszer. A hüvelyfal megerősítésével annak tartóereje sokszorosára nő, így képes a benyomódó rectum vagy szükség esetén a másik oldalról rátámaszkodó húgyhólyag megtartására. A tréning során mind a végbél, mind a medencealapot vizszintesen lezáró anatómiai gát izmai erődödnek, a kötőszövetek feszesebbé válnak, a tartó-és támasztószilárdság nő. A gyakorlatok rendszeres végzésével, a medencealap izmok karbantartásával megelőzhető a végbélsüllyedés kialakulása, a létrejött elváltozások jó eséllyel megszüntethetők, illetve a műtétet igénylő esetekben az alhasi izmok „önrehabilitásával” a kiújulás megelőzhető.  

Végbél előreesés, végbélelőesés, prolapsus ani

A végbél előesés tünete az előzőkhöz hasonló, ugyanakkor könnyebb a diagnózisa. A bél legalsó szakaszának kitüremkedése a záróizom felé történik, így az látható, tapintható módon jelenik meg a végbélzáróizomban már korai stádiumban is. A végbél előesés nőknél és férfiaknál egyaránt megjelenhet. Előfordul, hogy a végbél kitüremkedése már gyermekkorban is láthatóvá válik, ami lehet csak terhelésre jelentkező, és magától visszahúzódó, vagy ujjal történő visszahelyezést követően anatómiai helyzetében maradó a következő nyomásig, illetve olyan súlyos mértéke is lehet, hogy a szülő már nem képes visszanyomni azt a gyermekénél. Segítség nélkül a tünet többnyire súlyosbodik, és végül műtétre szorulhat. A Kriston Intim Torna hangsúlyt helyez ezen tünetek megelőzésére, illetve súlyosabb esetben önrehabilitációra oktatja a klienst, aki maga hozhatja létre a tünet megszűnését, vagy jelentős javulását.

Javasolt tréningek: Kriston Intim Torna, Kriston Intim Torna Gyakorlóóra

 

 

 

                             

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?