Változókor

VÁLTOZÓKOR

Általános leírása

Az átlagéletkort tekintve mindannyiunk életében bekövetkezhet a reproduktív életszakaszunk vége. Ezt nőknél változókornak, menopauzának, klimaxnak hívják. Az utóbbi években egyre inkább ismertté válik a férfiklimax jelensége is. A női szervezet kb. 35-40 éven keresztül ciklusos működésével szolgálja az utódvállalás lehetőségét, de ez egy bizonyos életkor után már nem lenne biztonságos sem a mamának, sem a babának. A petesejtek is megfogyatkoznak, a peteérés, a menstruáció megszűnik, a hormonális rendszer működésének dinamikája is megváltozik. Testileg-lelkileg sem vagyunk már alkalmasak arra az igénybevételre, amit egy gyermek felnevelése jelent. Ez teljesen egészséges, természetes folyamat. Ki látott már 80 éves kismamát? Az is előfordulhat, hogy a termékeny életszakaszt nehezen tudjuk elengedni. Ráadául a szükséges élettani változás hatással lehet a hangulatunkra, a fizikális állapotunkra, erőnlétünkre, terhelhetőségünkre, étvágyunkra, libidónkra. Előfordulhat ekkor olyan zavaró tünet is, amire gyógyírt keresünk, hisz az is természetes igényünk, hogy amit lehet orvosolni, attól ne szenvedjünk. Ugyanakkor napjainkban olyan módon vált értékké a fiatalság, hogy sokan természetellenes módon igyekeznek minden eszközt megragadva megőrizni azt. Miközben ezt a folyamatot nem lehet megállítani, s ha nem tudjuk elfogadni a változásunkat, folyamatos küzdelemben leszünk önmagunkkal. Mi lenne, ha átneveznénk változtató kornak? Ha megváltoztatnánk a változáshoz való viszonyunkat, ha keresnénk benne olyan elemeket, amiket örömmel tudunk megélni.

 

Tünetei, oka

Leggyakoribb a hőhullámok, verejtékezés jelentkezése, előzmény nélkül a nap bármely szakában. Gyakori a fejfájás, migrén, magas vérnyomás, megnövekedett folyadékvisszatartás miatt vizenyősebbek lehetnek a szövetek, az anyagcsere lassul, aminek súlygyarapodás lehet a következménye. Sok nő vizelet-inkontinenciát tapasztal, sorvadhat a hüvely és húgycső nyálkahártya, csökken a gáti szövetek tónusa, hüvelygyengeség, hüvelyszárazság, viszketés, a szexuális élet fájdalmassá válhat, vérzészavarok, pszichés labilitás, feszültség, stb. sem ritka. Számos egyéb panaszt is a változókor számlájára írnak. Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy miért nem alakulnak ki ezek a tünetek minden nőnél, akinek megszűnt a menstruációja. Lehet, hogy érdemes lenne velük beszélgetni arról, milyen „receptjük” van, hátha nekünk is beválik. Ebben a kérdéskörben sem hagyhatjuk ki a háttérben meghúzódó lehetséges lelki okok körültekintő felgöngyölítését, mert a pszicho-neuro-endokrin rendszer egymásra hatása alapvetően meghatározza a testi tüneteinket is.

Kezelése

Gyakori, hogy hormonpótló kezelést adnak a nőknek, de a szervezetünknek már nincs szüksége rájuk, azért állította le a termelésüket. Ezek a szerek nem mindig érik el a kívánt hatást és az is kérdés, hogy mennyire természetes őket kívülről bevinni és hány éves korig lehet kockázat nélkül adagolni. Azért, hogy minden lehetséges okot felderíthessünk, nagyon fontos a tünetek megjelenésével párhuzamosan fennálló tényezőket megvizsgálni, hogy amin lehetséges, változtatni tudjunk. Ok nélkül a szervezet nem produkál kellemetlen tüneteket, azokkal mindig fel szeretné hívni a figyelmünket valami fontosra. Olyan ez, mint amikor az autó műszerfalán kigyullad a piros lámpa. Addig nem nyugszunk, amíg meg nem találjuk a baj forrását. Így érdemes cselekednünk a betegségeink, tüneteink esetében is. Hasznos lehet feltérképezni az elengedéshez, a változáshoz, a női minőség módosulásához, a szexualitáshoz való általános és aktuális viszonyulásunkat, párkapcsolatunk minőségét megvizsgálni, stb., mert mind hatással vannak a jó funkcióra. Nem mindegy, hogy a mindennapjaink hogyan, milyen állapotban telnek: „lóg fülünk-farkunk” vagy „ide nekem az oroszlánt is” életérzéssel. Nehézség esetén érdemes lehet fontolóra venni szakember, pszichológus segítségét is. Az intim testrészek jó formában tartása, a szervek megfelelő keringése, a sejtek ideális oxigén-és tápanyagellátása kiváló hatású a változókori tünetek megszüntetésében. Ezt a célt a szakemberek tapasztalatai alapján a Kriston intim torna egyedülálló módon szolgálja speciális, a kismedencei szervekre, gáti szövetekre, keringésre, mirigyekre ható gyakorlatsorával. Az egész testre ható mozgások, tornák beépítése az életünkbe stresszcsökkentő hatásúak, melyek segít a testsúlyt kontrollált keretek között tartani és a fenti tünetek jelentős részét jó irányba befolyásolja.

 

Kriston-módszer hatása

Tréningjeinken egyéni vagy csoportos formában vizsgázott szakemberek vezetésével megtanulod a célzott mozgást, egyéni gyakorlatsort kapsz, ami leginkább támogatja a nemi szerveid, gátad, záróizmaid, altesti ereid, nyálkahártya nedvességét biztosító mirigyeid egészséges működését. A foglalkozásokon elhangzó kulcstörténetek rávilágítanak, hogy a Te problémád hátterében mik húzódhatnak meg. Ezeknek a feltérképezése, a tüneted „forgatókönyvének” felismerése segít Téged abban, hogy a megoldáshoz eljuss. Így egészül ki teljessé a mozgás hatása. Változtass, hogy változhass! Legyen a változókor számodra is jó változás! Büszke lehetsz, hogy új életszakaszba értél. A Kriston-módszer fitness, gyakorlóóra, Gésák titka moduljai további segítséget nyújtanak abban, hogy a legjobb életminőséget tapasztalhasd hosszú időn át. Várunk szeretettel.

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?