PCOS

CISZTÁK, POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)

 

Általános tudnivalók

A testben bárhol kialakulhatnak, sokféle típusuk van (bőr, csont, emésztőszervek, kiválasztószervek, mirigyek, stb.), többnyire jól körülhatárolt tömlők, folyadékkal, vérrel, egyéb anyagokkal teli hólyagok, zsákocskák. A női nemi szervekben előfordulók közül a petefészekciszták a leggyakoribbak. Lehetnek még paraurethrális (húgycső körüli), Bartholin-mirigy ciszták, méhszájon elhelyezkedő tömlők (Naboth tüszők), dermoid ciszta, stb. Amikor sok a ciszta a petefészekben, nem jutnak el a tüszők a repedésig, az ovulációig, azt policisztás petefészeknek hívják. Szabályos élettani működés esetén kb.40 éven keresztül minden hónapban, kivéve a várandósság és általában a szoptatás időszakát, a petefészkekben apró kis ciszták keletkeznek, megrepedésük teszi lehetővé a petesejt elindulását a megtermékenyülés felé vezető úton. A stresszhormonok szintjének növekedése ezt a folyamatot meg tudja gátolni, mivel a belső elválasztású mirigyeink hormonális irányítás alatt állnak, a pszicho-neuro-endokrin tengely mentén történik a szabályozás. Így nagy segítség, ha meg tudjuk figyelni, milyen érzelmi állapotban vagyunk, mert ez az úgynevezett funkcionális ciszták kialakulásának az alapja. A kiváltó ok megszüntetésével elérhető, hogy eltűnik a tünet.

Ami jó hír, hogy a legtöbb esetben átmeneti állapotról van szó, a ciszták felszívódnak, másoknál időről időre, a menstruációs ciklussal összefüggően jelennek meg. Különböző nagyságúak lehetnek és még a méret sem döntő mindig abban, hogy kell-e beavatkozás vagy spontán megoldódnak.

Okai, tünetei

Kialakulásuk oka is változatos lehet, csokoládécisztának hívják pl. azt a tömlőt, aminek a belfelülete olyan, mint a méh nyálkahártyája, havonta egyszer leválik és vérzik. Mivel innen a vér és a szövetrészletek nem tudnak kiürülni, felhalmozódik a levált anyag, ami ránézésre hasonlít a sűrű csokihoz, innen kapta a nevét és az endometriózis nevű elváltozás részjelensége lehet.

Krónikus stressz hatására – aminek a hátterében lehetnek olyan témák, amik a nőiesség megélésének a biztonságát veszélyeztetik – a hormonális rendszer működése, a női hormonok termelődése megváltozik, ez a sejtek, szövetek, szervek szintjén sem marad következmények nélkül.

A legtöbb esetben a petefészekciszta teljesen ártalmatlan és tüneteket sem okoz, de előfordulhat az is, hogy a ciszta – a mérete miatt – kellemetlenségekkel, fájdalommal jár együtt. Utalhat rájuk puffadás, telítettségérzet, cikluszavar, szexuális probléma, megfoganási nehézség, női hormon alacsony szintje, férfi hormon magas szintje, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, pattanásosság, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy hormonok megváltozott szintje, vetélési hajlam. Tapasztalhatunk gyakoribb vizelési ingert vagy annak érzetét, hogy a hólyagot nem tudjuk teljesen kiüríteni.

 

Kezelése
Az általában ajánlott orvosi, dietetikai javaslaton túl a leglényegesebb a kiváltó tényezők kiküszöbölése. Amennyiben indokolt a gyógyszeres vagy sebészeti kezelés, fektessünk hangsúlyt a lelki háttér alapos feltérképezése, a lehetséges krónikus stresszforrások felkutatására. Testünk valamennyi működése idegrendszeri irányítás alatt áll, tünetek csak okkal alakulnak ki, fontos addig keresni az ok-okozati összefüggéseket, amíg meg nem találjuk őket. Ebben segítséget nyújthat pszichológus, az életmód változtatása, a táplálkozás módosítása vagy olyan komplex testre-lélekre-gondolkodási stratégiánkra ható eszközök, mint a Kriston intim torna.

 

Kriston-módszer hatása

Ha változást szeretnénk elérni, változtatnunk szükséges. Ne ragadj bent a változatlan állapotban. A betegség hátterében logika rejlik, és ha mindent bedobsz, amit a tréningen tanulunk, akkor gyorsan meg is szüntethető a tünet. Ráláthatsz olyan lelki folyamataidra és forgatókönyveidre, amelyeknek számodra előnyös megváltoztatásával és a tornával együtt elérheted a legjobb hatást, ez a pszicho-neuro-endokrin rendszer visszarendeződését eredményezi, így a hormonszintek egyensúlya is helyreáll. A Kriston Intim Torna segítségével csökkentheted vagy megszüntetheted a hasi fájdalmaidat, a szexuális életed örömtelivé válhat, fokozhatod a termékenységi képességedet.

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?