kimerült petefészek

KORAI PETEFÉSZEK KIMERÜLÉS

 

Általános tudnivalók

A petefészkek kb. 40 éven keresztül biztosítják a petesejteket a lehetséges megfoganáshoz, a fajfenntartás érdekében. Túlbiztosítva, 3-400 ezer petesejttel kezdődik a pubertáskor és minden ciklusban többen is nekilódulnak, de az ovulációig általában egy-egy sejt jut el. Különböző mértékben ugyan, de számuk így természetesen az életkor előrehaladtával csökken. Nagyon ritka, hogy teljesen elfogynának, inkább csak átmenetileg, legtöbbször tartósan fennálló stressz hatására áll le a petefészkek működése, mert a szervezet biztonságosabbnak ítéli, ha a szexualitás, a reprodukció szervei a „vihar elvonulásáig” nem kapnak lehetőséget. Ez életmentő biztonsági intézkedés, hiszen a bizonytalan időkben az anya és utódának életben maradása a kérdés, túl nagy a tét.

 

Okai, tünetei

A korai petefészek-kimerülésnek nevezett jelenségre rendszertelen vagy kimaradó menstruáció hívja fel a figyelmet, esetleg a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása után nehezen jön létre a várandósság. Teljesen kimerült petefészek, korai menopauza tünetei hasonlóak a változókorban vagy ösztrogénhiány esetén tapasztalható jelekhez, hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, ingerlékenység, koncentrációs nehézségek, csökkent szexuális vágy jellemezhetik. Az okok tekintetében figyelemre méltó, hogy az elsődleges petefészek-elégtelenség leggyakrabban ismeretlen eredetű. Előfordulhat kromoszóma eltérésből kifolyólag, méreganyagok miatt, pl.: daganatellenes kezelésként adott kemoterápia vagy sugárterápia is kiválthatja, ezek a terápiák ugyanis károsodást okoznak a sejtek genetikai anyagában. A cigarettafüst, a különféle vegyi anyagok, növényvédőszerek illetve a vírusok felgyorsíthatják a petefészkek kimerülésétautoimmun betegség is lehet a háttérben.

 

Kezelése
A szerteágazó okok miatt fontos alaposan körüljárni a kérdést, szem előtt tartva azt, hogy „vészhelyzetben” menekülő/támadó vagy tetszhalott üzemmódba kerül a testünk. Minden működésünk idegrendszeri irányítás alatt áll, ezért a tünetek csak okkal alakulnak ki. Fontos addig keresni az ok-okozati összefüggéseket, amíg meg nem találjuk őket. Az érintettek hormonális és idegrendszeri tünetei nagyon gyakran a krónikus stresszállapotot támasztják alá. Amikor a stresszhormonok szintje megnő, az a vegetatív idegrendszert arra ösztönzi, hogy az egyén számára a legideálisabb feltételeket teremtse meg a „túléléshez”. Vannak olyan „életveszélyes” vagy az idegrendszer által annak minősített élethelyzetek (kritikus egzisztenciális kérdések, párkapcsolati nehezítettségek, szexualitást érintő aggodalmak, félelem, szorongás, stb.), amikor nem biztonságos a fajfenntartás, a ciklus megőrzése, mert a szervezetnek a legmagasabb fokozatra kell kapcsolnia vagy épp teljesen leállnia, hogy a veszélyes helyzetet „megúszhassa élve”. Ezek az állapotok nem teszik lehetővé egy olyan energiaigényes folyamat elindulását, mint egy új élet kihordása, megfoganásának elősegítése, ezért a „stressz vagy szex?” kérdés miatt a „szex üzemmód” ilyen esetekben parkolópályára kerül.

Az okoknak, aktuális vagy krónikus stresszforrásoknak a felkutatásában segítséget nyújthat önismeret, pszichológus vagy olyan komplex testre-lélekre-gondolkodási stratégiánkra ható eszközök, mint a Kriston intim torna. Ennek lényeges eleme a mozgás, a rejtett izmok, a húgycső, hüvely/méh/petefészkek/alhasi szövetek optimális működésének támogatására kifejlesztve, mert a jó vérkeringésű szervek funkciója is ideális. Érdemes fontolóra venni, hogy ezekkel a befektetésekkel milyen eredményhez juthatunk, mielőtt bonyolult orvosi eljárásoknak vetjük alá magunkat. Életmódváltoztatás, alternatív terápiákkal együtt tovább növelhetik a siker esélyét.

 

Kriston-módszer hatása

A Kriston-módszer kapcsán ezekre a krónikus stressztünetekre úgy tekintünk, mint következményekre, amin változtatni tudunk. Légy aktív résztvevője a termékenységi egészségednek, az élettani ritmusodnak. A naponta végzendő rövid gyakorlatsor mindenki által megtanulható, biztosítja a szövetek ideális hormonkeringését, legjobb tápanyag, oxigénellátását, az intim szerveinkkel való kapcsolatunk javulását, a szexualitáshoz való viszonyulásunk változását, önmagunk legjobb verzióját. A tünet hátterében logika van. Ráláthatsz olyan lelki folyamataidra és forgatókönyveidre, amelyeknek számodra előnyös megváltoztatásával és a tornával együtt elérheted a célodat. Ha változást szeretnénk elérni, változtatnunk szükséges. Ne csak orvosodtól várd a megoldást. A megfelelő autóvezetésben sem tud segíteni a szerelő. A termékenység életszakaszában olyan változások várnak Rád, melyek hatására petefészkeid új életre kelnek.

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?