IBS

IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS)

 

Általános tudnivalók

Az emésztőrendszer működésének rendellenessége, a felnőtt lakosság 20 %-át érinti. Bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően fiatal felnőttkorban jelentkeznek először a tünetek. A nőknél 2x gyakrabban észlelhető, mint a férfiaknál. Hátterében számos okot feltételeznek. A tünetek keletkezésekor még banális problémának tűnhet, de később rányomja bélyegét a mindennapokra és számos következménye miatt az életminőséget erőteljesen ronthatja. A székletürítés dinamikája megváltozik, előfordul, hogy lelassul, ritkul, nehézkes, erőlködéssel vagy fájdalommal jár, a széklet állaga is megváltozik. Máskor éppen a hasmenés, puffadás a vezető tünet. A tünetek inkább napközben zavaróak.

Okai, tünetei

Fájdalom, görcsök és egyéb fájdalmas érzések a has- és gyomortájékban, melyek székelést követően enyhülhetnek. Gyakori az alhasi nyomásérzés, teltségérzet, hasmenés vagy szorulás, vagy a kettő felváltva, a széklet állaga változó lehet, puffadás és hangos, hallható bélmozgások jelentkezhetnek, előfordulhat hányás. Nem emésztőszervi tünetek is megjelenhetnek, mint depresszió, alvászavarok, hátfájás, fejfájás. A panaszokat gyakran váltja ki vagy súlyosbítja lelki és testi terhelés, táplálkozás. Sok érintett bélfalában nagyszámú fehérvérsejt található, ami a bélfal gyulladását jelzi. A hasmenés, gyakori puffadás, székrekedés extrém terhelést jelent a kismedencei szervek függesztő kötőszövetei, a medencefenéki izomlemez számára. Kialakulhat végbélsérv, méh-, hólyagsüllyedés, egyéb béltágulatok, végbélnyílás sérülése, repedése. Az erőltetett székletürítés károsan terheli a gátizmokat, aranyér kialakulásához vezethet. A fokozott igénybevétel miatt előfordulhat a végbélzáróizom működésének elégtelensége, aminek következménye lehet a szél,-széklettartás zavara. A bél szöveteinek, falának áteresztőképessége megváltozik, olyan anyagok szívódhatnak fel és kerülhetnek a vérkeringésbe a béltartalomból, amiknek ott semmi helyük, mert a széklettel kellett volna távozniuk. Az évekig, évtizedekig megoldatlan székrekedés miatt a bél nyálkahártya sejtjeit a kemény széklet folyamatosan irritálja, a sejtek erre gyakran gyulladással, szövetszaporulattal reagálnak. A székrekedés kialakulásához hozzájárulhat az elégtelen folyadékbevitel, alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása, egyéb táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, várandósság, rosszul rögzült székelési szokások, de lehet különböző betegségek kísérő tünete és szorongás is. Okozhatják gyógyszerek is a bélműködés lelassulását. A hasmenés hátterében is gyakran felfedezhetünk pszichés folyamatokat.


Kezelése
Érdemes holisztikusan vizsgálni a panaszok megoldását, a napi rutint alaposan átnézni, életmód, táplálkozás, folyadékfogyasztás, testmozgás, ürítési szokások vonatkozásában. Azokat a tevékenységeket, amik az altesti szöveteket terhelik, fontos kiiktatni vagy csökkenteni. A bél működését és a hasi, gáti szövetek, szervek vérkeringését támogató változtatások beépítése a napi gyakorlatba, a gátizmok, végbélzáróizmok állapotának javítása rövid-és hosszútávon is megoldást jelenthet. Az orvosi megfigyelések alapján akkor sikerül végérvényesen megszabadulni a panaszoktól, ha felismerjük a kiváltó okokat és meg is tudjuk azokat szüntetni vagy legalábbis elérni, hogy kisebb hatást gyakoroljanak az életünkre.

A szakemberek tapasztalatai szerint a Kriston intimtorna komplex szemléletmódja, mozgásanyaga célzottan tudja támogatni pácienseiket abban, hogy az életükben milyen változtatásokat eszközöljenek. Ezek olyan tennivalók, amit az orvos nem tud betege helyett elvégezni. Ezért javasolják a proktológusok, belgyógyászok, gasztroenterológusok a Kriston tanfolyam elvégzését. A foglalkozásokon a panaszok kialakulásának hátterében lévő, olykor szerteágazó okokat összeszedjük. A felismerést követően elénk tárul, hogy min szükséges változtatni az eredmények elérése érdekében.

 

Kriston-módszer hatása

Az orvos nem tud helyettünk életmódot változtatni, nem tud odafigyelni a folyadékfogyasztásunkra, táplálkozásunkra, nem tud helyettünk mozogni, intimtornázni. feszültséget csökkenteni. Amit csak Te tudsz magadért megtenni, az semmi mással nem pótolható. Ezeket a tennivalókat ismerheted meg a Kriston intim torna foglalkozásokon, ahol megtanulunk alhasvédő szokásokat, rálátunk azokra a „forgatókönyvekre”, amiknek a megváltoztatásától várhatod, hogy a következmény is változik. Szorongás-szorulás gyakran jár kéz a kézben. Erre is ránézünk, mi lehet a háttérben. Stressz esetén - gondoljunk csak egy vizsgahelyzetre - jellemző és adekvát reakciója testünknek a vérnyomásemelkedés, pulzusszámnövekedés, gyakori vizelési inger, hányinger, előfordulhat hányás, hasmenés, bélgázok fokozott termelődése, puffadás, stb.

Ok nélkül semmi nem történik. Ezek a tünetek is orvosolhatók, ha feltárjuk a hátterüket. Addig, amíg az ok felismerés nélkül húzódik meg a mélyben, újra meg újra jelentkezni fognak a tünetek, hisz a kiváltó okot nem szüntettük meg. A speciális alhasvédő, szervfunkciót és gátizomzatot támogató gyakorlatsor megtanítása mellett ebben a felismerésben is tudunk Neked segíteni. Várunk szeretettel.

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?