huvelyszarazsag

 

HÜVELYSZÁRAZSÁG

 

Általános leírása

 

A hüvely nyálkahártyával bélelt izmos falú cső, az intim kapcsolódás helye, funkciójának ideális betöltéséhez bizonyos fokú nedvesség mindig jellemzi, mint ahogyan a szánk, az orrunk, a légutaink, a nyálkahártyával borított testnyílásainkat is. A nedvessége egyrészt a méhnyak nyákból, másrészt a felszínt borító nyálkahártyasejtek termelte anyagból, a G-mirigy, a Bartholin-mirigyek által kiválasztott és a hüvelyi vérkeringésből átszűrődő folyadékból tevődik össze. Hatással van rá a ciklus, az aktuális hormonális és érzelmi állapot. Ha a sejtek élettani működését, a környező szövetek keringését valami megzavarja, csökkenti vagy gátolja, akkor a nedvesítő váladék termelése vagy elvezetése, kiáramlása akadályba ütközik, hisz a működésük feltételei romlottak, a tápanyag-és oxigénellátás is problémás. Ijedtség, tartósan fennálló stressz, krónikus szorongás, félelem, intim helyzetekben szerzett rossz tapasztalatok, stb. befolyásolják az izmok feszültségét, rontják a vénák, artériák, hajszálerek, nyirokerek, idegek funkcióját.

 

Tünetei, oka

Hüvelyszárazság esetén csökken a hüvely váladéktermelése, a hüvelyhám érzékennyé válik, ami égő, feszülő érzést és irritációt okoz. A panaszok szexuális élethez kapcsolódóan intenzívebbek, de ettől függetlenül is fennállhatnak. Tartós hüvelyszárazság esetén felborul a hüvely normál baktériumflórája, a tejsavtermelő baktériumok száma lecsökken, hüvelyfertőzés is létrejöhet, vizelési panasz, hólyaghurut, véres vizelet is előfordulhat. Sokszor nem talál az orvos fizikális vagy hormonális okot, de ha igen, akkor is nagyon hasznos, ha lelki hátterekre is ránézünk. Párkapcsolati probléma, indulat, bizalmatlanság, önértékelési zavar, tabuként kezelt szexualitás, néha régebbi trauma, esetleg szexuális zaklatás, stb. is lehet a tünet mögött. Ezek miatt a nő sokszor egyáltalán nem kívánja a szexuális együttlétet. Jó tudni, hogy a lélek akkor is hat a testre, ha mi nem vagyunk őszinték önmagunkhoz, és olyasmire akarjuk rávenni, amit se testünk-se lelkünk nem kíván. Ez nem mindig tudatosul. A tünet hívja fel rá a figyelmet, mint a műszerfalon a piros lámpa, jelzi, hogy valami baj van, keressük meg az okát, mitől gyulladt ki. Hormonrendszerünk gyorsan reagál a feszültségre és szorongásra. Az ösztrogénhormon szintje a stresszes időszakokban jelentősen csökkenhet, ez pedig hüvelyszárazság kialakulásához vezethet. Emiatt a behatolás során jelentkező fájdalmat, még lelki okok fennállása eseténi is lehet enyhíteni síkosító gél használatával, de a medencefenék izomzata ettől nem lazul el, az alapvető kiváltó ok, a szorongás sem enyhül, tehát az együttlét valószínűleg nem lesz örömteli és élvezetes. Így a legcélravezetőbb, hogy a krémek, gélek használata mellett kezdjünk el lelki szinten is dolgozni a problémán, hogy az megoldódjon. Az emberi test nem egy mechanikus gépezet. Érzelmi hatások, megélések nagyon komoly testi következménnyel járnak. Gondoljunk csak bele, ha megijedünk valamitől vagy valakitől! Az ijedtség, a félelem, a rossz érzések olyan stresszhormonok termelődésével járnak, amelyek a menekülés hatékonyságát, a túlélés lehetőségét támogatják és éppen ezért a felszabadultság, oldottság, ellazultság, belefeledkezés, örömteli megélések ellen hatnak. Kiemelten érvényes ez a szexualitás kapcsán: stressz vagy szex! Ezért műhiba nem vizsgálni, hogy mi zajlik/zajlott az érintett nőben az intimitás kapcsán. Akkor van igazi esélyünk felgöngyölíteni a folyamatot, ha megismerjük a hátteret, ha erre is tudunk figyelemmel lenni.

Kezelése

Fentiekből következik, hogy nagyon fontos a tünetek megjelenésével párhuzamosan fennálló tényezőket megvizsgálni, ha lehetséges, megváltoztatni. A szexualitás, az ahhoz való általános és aktuális viszonyulásunk, a saját természetünk, erotikus sajátosságaink ismerete, elfogadása, megélése, testünk működésének pontosabb megismerése, párkapcsolatunk minősége, stb. mind-mind hatással vannak a jó funkcióra. Mivel ez sok nőnek stresszforrás, hasznos lehet mélyebbre leásni, a gyökerekhez, melyben érdemes fontolóra venni szakember, pszichológus segítségét is. Az intim testrészek jó formában tartása, a szervek megfelelő keringése, a sejtek ideális oxigén-és tápanyagellátása más fertőzéses eredetű gyulladásokban is kiváló hatású. Ezt a célt a szakemberek tapasztalatai alapján a Kriston intim torna egyedülálló módon szolgálja speciális, a kismedencei szervekre, gáti szövetekre, keringésre, a hüvely immunvédelmére, mirigyekre ható gyakorlatsorával. Biztosan bevált gyógyszeres megoldás nincs. Tüneti kezeléssel lehet enyhíteni a panaszokon, de ha nem tudjuk láthatóvá tenni a jéghegy csúcsa alatti történéseket, előfordulhat kiújulás.

 

Kriston-módszer hatása

Tréningjeinken egyéni vagy csoportos formában vizsgázott szakemberek vezetésével megtanulod a célzott mozgást. Egyéni gyakorlatsort kapsz, ami leginkább támogatja a nemi szerveid, gátad, izmaid, hüvelyed, ereid, mirigyeid egészséges működését. A foglalkozásokon elhangzó információk, esetismertetések rávilágítanak, hogy a Te problémád hátterében mik húzódhatnak meg. Ezeknek a feltérképezése, a tüneted „forgatókönyvének” felismerése segít Téged abban, hogy a megoldáshoz eljuss, és készen állj a változtatásra. így lesz teljes a mozgás hatása. Mindezek eredményeképpen képessé válhatsz a hüvelygyulladásra való hajlam teljes megszüntetésére. Várunk szeretettel.

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?