Felfázás

„FELFÁZÁS”

Általános tudnivalók

Nem egy különálló betegség, hanem egy tünetcsoport, amit felfázás néven ismerünk. A húgyhólyag falát simaizom és nyálkahártya alkotja, amik idegrendszeri irányítás alatt állnak. Ha erős, vagy tartósan stresszes állapotban vagyunk, az hatással lehet a hólyagra is. Izomzata riadtan összehúzódhat, a nyálkahártya vaklármát okozhat és indokolatlannak tűnő, gyakori, esetleg intenzív vizelési ingert kelthet, továbbá átmeneti lakhelyet biztosíthat a kórokozóknak. A tünet időnként visszatérhet, akár évente gyötrően többször is.

A stresszhormonok szintjének növekedése hatással lehet a hólyag működésére. Hasznos megfigyelnünk, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk a tünet keletkezése előtt. A tünet megjelenése olykor szexhez kötött. Tipikus eset, amikor mindig az aktus után jelentkezik a mézeshetek betegségének is hívott fájdalmas ürítés. Ilyenkor inkább stresszforrás a szex, mint öröm, hiszen éppen a belelazulás akadályozott. Van, aki ennek következményeként teljesen elzárkózik az intimitástól. Olykor teljesen más helyzet váltja ki a fájdalmas hólyagműködést. Fertőzéses háttér nagyon ritkán mutatható ki, pedig gyakran az a feltételezés, hogy valamilyen kórokozót kell kiirtani. A „felfázás” mindkét nemet érintheti, mégis a nőknél sokkal gyakoribb.

Okai, tünetei

Gyakori vizelési inger vagy annak érzete, vizelésnél a hólyag nem ürül ki teljesen, a vizelés szúró, csípő érzéssel társulhat, megváltozhat a vizelet szaga, színe, fájdalmas lehet a vizeletürítés, fájdalom jelentkezhet a kismedencében vagy az egész alhasban, ritkán véressé válik a vizelet. A háttérben lehet nőgyógyászati probléma, kórokozók, krónikus stressz, kevés folyadékfogyasztás külön-külön vagy ezek együtt is lehetnek a háttérben.

Olykor a parauretrális mirigyek nedvességének a pangása is okozhatja a fájdalmat. A női húgycső körül található azon mirigycsoport, amelyik a prosztatához hasonló folyadékot termeli. A parauretrális mirigyek közülük legkiterjedtebb a G-mirigy. A törzsfejlődés során korábban hasznosnak bizonyult területjelölő anyagot termelő mirigy mára kissé értelmetlennek tűnik, de egyeseknél még mindig nagyüzemben termel nedvet, amelyik ki is akar törni időnként. Ennek természete, hogy aktus közben egyénre jellemző, olykor bőséges kiáradást, akár liternyi „női ejakulációt” is eredményezhet. Ennek feltétele, hogy teljesen elfogadóan bele tudja engedni magát az együttlétbe. Aki arról számol be, hogy azt hitte, bepisilt szex közben, vagy a párja ezért akár meg is szégyenítette, már előre szorongott a következő alkalom előtt, vagy nem merte megélni a stimulálás ilyen szintű következményét. Ha a mirigyben termelődött anyag nem tud távozni, pang, nyomja a környezetében lévő szöveteket, annak szintén lehet tünetképző hatása. A felfázásra a kulcsot egyéni forgatókönyv szerinti feszültség, stressz képezi, ami mögött gyakori a „megfelelek-e, elég jó leszek-e, nekem így nem jó, de muszáj, fáj valami” és hasonló érzések fedezhetők fel.

 

Kezelése
Vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy azonos gyógyszeres terápia mellett azok a páciensek, akik megnövelték a napi folyadékbevitelüket, sokkal ritkábban tapasztalják a tünetek kiújulását. Az általában ajánlott orvosi, dietetikai javaslaton túl itt is a leglényegesebb a kiváltó tényezők kiküszöbölése. A gyógyszeres kezelést, főleg visszatérő esetekben nagyon átgondoltan érdemes alkalmazni, komolyan károsíthatja az antibiotikus terápia a tápcsatorna és a hüvely normál flóráját, miközben egyáltalán nem biztos, hogy a kiirtandó baktériumok ellen kell küzdeni. Fontos őket felkutatni, de legalább olyan fontos az érzelmi háttér feltérképezése, a szexualitáson lévő esetleges stresszforrás megszüntetése, mert akkor van a legtöbb esélyünk a gyógyulásra, ha tudjuk, mivel állunk szemben. Testünk minden működése idegrendszeri irányítás alatt áll, tünetek csak okkal alakulnak ki. Fontos addig keresni az ok-okozati összefüggéseket, amíg meg nem találjuk őket. Ebben segítséget nyújthat önismeret, pszichológus, az életmód változtatása vagy olyan komplex testre-lélekre-gondolkodási stratégiánkra ható eszköz, mint a Kriston Intim Torna. Ennek lényeges eleme a mozgás, a rejtett izmok, a húgycső, a hüvely optimális működésének támogatására kifejlesztve, mert a jó vérkeringésű helyeket egyébként a kórokozók is messze elkerülik.

 

Kriston-módszer hatása

Az alapos, 300 mozdulaton át elsajátított naponta végzendő rövid gyakorlatsor mindenki által megtanulható, biztosítja a szövetek legjobb tápanyag, oxigénellátását, az esetleges gyulladásos mediátorok gyors elszállítását a sejtekből, ezáltal a fájdalom csökkenését, megszűnését, az intim szerveinkkel való kapcsolatunk javulását, a szexualitáshoz való viszonyulásunk változását. Ha változást szeretnénk elérni, változtatnunk szükséges. A betegség hátterében logika rejlik. A tréningen érzelmi térkép készítésével ráláthatsz olyan érzelmi folyamataidra és forgatókönyveidre, amelyeknek számodra előnyös megváltoztatásával és a személyre szabott torna rendszeres végzésével együtt elérheted a legjobb hatást ennél a tünetednél is.

 

 

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?